Ja si mund të humbisni peshë duke konsumuar makarona dhe patate!
Dëshironi karbohidrate, por jeni të shqetësuar se nuk do t’ju ndihmojnë të arrini qëllimet tuaja për të humbur peshë? Epo, mendohuni përsëri, pasi makaronat dhe patatet nuk duhet të jenë jashtë menysë. Gjithçka varet nga mënyra se si i shërbeni dhe i hani ato. Në vend që të grumbulloni makarona të nxehta dhe patate të ziera në avull, merrni parasysh t’i lini karbohidratet tuaja të ftohen menjëherë përpara se t’i hani ato.
Pse? Sepse karbohidratet e ftohta kanë një indeks glicemik më të ulët. Trajneri personal Nick Mitchell, themeluesi i Ultimate Performance, thotë:
Ushqimet me një indeks glicemik më të ulët mund t’ju ndihmojnë të humbni peshë sepse ju bëjnë të ndiheni të ngopur për më gjatë. Ato gjithashtu mund të ndalojnë rritjen dhe rënien e mprehtë të niveleve të sheqerit në gjak që rezultojnë në dhimbje urie, të cilat mund të çojnë në bastisjen e dollapit, ngrënien e tepruar dhe shtim në peshë.
Po paketoni drekën për punë? Gatuani karbohidratet një natë më parë dhe hajinini ato të ftohta ditën tjetër. Sallata me makarona të ftohta ose me oriz me shumë perime, ose sallatë me patate të ftohta me krem fraiche pa majonezë dhe shumë barishte, janë ideale. Disa karbohidrate, duke përfshirë fasulet dhe patatet, janë gjithashtu një burim i shkëlqyer i niseshtës rezistente.
Ky lloj niseshteje i reziston tretjes dhe vepron si fibër, duke ofruar shumë përfitime shëndetësore, duke përfshirë sigurimin e zorrëve me prebiotikë (të shkëlqyera për bakteret e mira në zorrë). Mendohet gjithashtu se mund të ndihmojë në reduktimin e inflamacionit në trup dhe mund të ndihmojë në parandalimin e kancerit të zorrës së trashë / zorrës dhe IBS.