Nëse keni këtë problem shëndetësor keq na vjen t’ju themi por nuk duhet të konsumoni fiq!
Fiqtë janë të pasura me shumë vitamina, duke përfshirë vitaminat B, të cilat kontribuojnë në përqendrim më të mirë dhe stimulojnë kujtesën. Fiqtë e thatë janë një zgjedhje e shkëlqyer gjatë agjërimit dhe gjatë motit të ftohtë, sepse mund t’i sigurojnë trupit energjinë e nevojshme. E vetmja pengesë e tyre është se ato janë mjaft të larta në kalori. Ngrënia e fiqve të thatë është gjithashtu e mirë për shëndetin e kockave, pasi ata janë një aleat i madh për ruajtjen e densitetit normal të kockave.
Për shkak të përmbajtjes së lartë të kalciumit, ato mund të jenë edhe një zëvendësues shumë i mirë i qumështit dhe produkteve të qumështit, kur për asnjë arsye nuk duhet të konsumohen. Personat me diabet duhet të kenë kujdes në konsumimin e fiqve të thatë sepse përmbajnë shumë sheqer. Për të njëjtën arsye, njerëzit që janë në dietë dhe duan të humbin peshë nuk duhet ta teprojnë. Gjatë përgatitjes së fiqve të thatë, pjesa më e madhe e lagështisë del prej tyre, kështu që rritet përqendrimi i glukozës.
Frutat e thata kanë shumë kalori, ndaj mund të dëmtojnë diabetikët. Edhe me diabetin e tipit 1, ushqimet me kalori janë të ndaluara, për të mos përmendur tipin 2. Frutat e thata nuk përmbajnë substanca që ulin nivelin e sheqerit. Një fik ka 37 kalori dhe siguron 2,5% të marrjes së rekomanduar ditore (RDI) të kaliumit, 2% të magnezit, 1% të hekurit dhe kalciumit. 6 fiq të thatë ofrojnë 125 kalori dhe sasi më të larta të magnezit (8%), kaliumit (7%), kalciumit (6%) dhe hekurit (6%).