Pse nuk duhet t’i jepni kurrë mjaltë fëmijës tuaj kur ka kollë?!
Ju mund të keni dëgjuar për dhënien e mjaltit fëmijëve për të trajtuar kollën. Ndërsa është i sigurt për fëmijët më të rritur, një ekip ekspertësh të ndihmës së parë për fëmijë kanë paralajmëruar se duhet të shmangni dhënien e tij tek foshnjat me çdo kusht. Kjo për shkak se foshnjat nën 12 muajsh mund të sëmuren rëndë nga ngrënia e mjaltit, sipas Tiny Hearts Education.
Në një postim të fundit në Instagram, ekipi i mjekëve që qëndron pas faqes së edukimit të ndihmës së parë për fëmijën dhe foshnjën ndau se mjalti mund të përmbajë baktere që mund t’i japin të voglit tuaj një gjendje të rrallë por serioze të quajtur botulizëm foshnjor.
Sipas udhëzimeve të NHS, bakteret në mjaltë mund të prodhojnë toksina në zorrët e foshnjës, të cilat më pas sulmojnë nervat, trurin dhe palcën kurrizore dhe shkaktojnë paralizë. Ndërsa shumica e njerëzve të infektuar me këtë sëmundje kërcënuese për jetën shërohen plotësisht kur trajtohen, paraliza mund të përhapet në muskujt që kontrollojnë frymëmarrjen nëse nuk trajtohet shpejt.
Botulizmi është fatal rreth 5 deri në 10 për qind të rasteve. Mjekët e Tiny Hearts detajuan disa simptoma të sëmundjes vdekjeprurëse që prindërit duhet të dinë të kenë kujdes, duke përfshirë:
- dobësi muskulore – foshnja juaj mund të duket e zhveshur, të ketë kontroll të dobët të kokës dhe të ketë vështirësi në përkuljen e gjunjëve dhe bërrylave
- e qarë e dobët
- humbja e oreksit dhe e keni të vështirë të ushqeheni
- kapsllëk
- vështirësi në gëlltitje
Ju mund të mendoni se gatimi i mjaltit do ta çlironte atë nga bakteret e dëmshme që shkaktojnë botulizëm. Por ndihmësit e parë paralajmëruan se bakteret janë rezistente ndaj nxehtësisë, kështu që gatimi i mjaltit nuk do të bënte asgjë për të zvogëluar rrezikun.
“Rekomandohet të shmanget mjalti deri në 12 muaj, edhe nëse është i gatuar”, kanë shkruar ata.
Para kësaj moshe, sistemi tretës i foshnjave nuk ka zhvilluar mbrojtjen natyrale që mund të luftojë toksinat që shkaktojnë botulizëm, duke i bërë ato më të prekshme ndaj sëmundjes.