E pasur me lëndë ushqyese, dardha ndihmon në shëndetin e lëkurës dhe shëron plagët!
Dardha janë fruta të ëmbla, të cilat janë shijuar që nga kohërat e lashta. Ato nuk janë vetëm të shijshme, por ofrojnë edhe shumë përfitime shëndetësore të mbështetura nga shkenca. Një dardhë me madhësi mesatare ofron lëndët ushqyese të mëposhtme:
Kalori: 101
Proteina: 1 gram
Karbohidratet: 27 g
Fibra: 6 g
Vitamina C: 9% e vlerës ditore (DV)
Vitamina K: 7% e DV
Kaliumi: 4% e DV
Bakri: 16% e DV
Ky frut gjithashtu siguron sasi të vogla të folatit, provitaminës A dhe niacinës. Folati dhe niacina janë të rëndësishme për funksionin qelizor dhe prodhimin e energjisë, ndërsa provitamina A mbështet shëndetin e lëkurës dhe shërimin e plagëve. Dardha është gjithashtu një burim i pasur i mineraleve të rëndësishme, si bakri dhe kaliumi.
Bakri luan një rol në imunitetin, metabolizmin e kolesterolit dhe funksionin nervor, ndërsa kaliumi ndihmon kontraktimet e muskujve dhe funksionin e zemrës. Për më tepër, ky frut është një burim i shkëlqyer i antioksidantëve polifenol, të cilët mbrojnë kundër dëmtimit oksidativ. Sigurohuni që ta hani dardhën e plotë, pasi lëvozhga përmban deri në gjashtë herë më shumë polifenole se tuli.