A ndikon ushqimi tek humori jonë?
Dieta juaj ka rëndësi të madhe. Ushqimi i mirë ndihmon në parandalimin e sëmundjeve kronike si ato të zemrës, obeziteti dhe diabeti. Po ashtu, po bëhet gjithnjë e më e qartë se zgjedhjet ushqimore ndikojnë edhe në shëndetin mendor dhe disponimin tuaj.
Disa ushqime mund të ofrojnë kënaqësi të menjëhershme, por përmirësimi i zakoneve ushqimore mund të sjellë ndjenja më të mira në ditët e ardhshme. “Ekziston një lidhje e dukshme midis asaj që hani dhe mirëqenies tuaj emocionale dhe energjisë,” thotë Dr. Chan. Por, si ndikon ushqimi i shëndetshëm në shëndetin mendor?
Mekanizmat biologjikë dhe proceset biokimike që lidhen me lidhjen zorrë-tru përfshijnë:
Inflamacioni
Inflamacioni mund të ndihmojë në ndryshimin e kimikateve në tru, si serotonina dhe dopamina, të cilat janë të rëndësishme për humorin. Disa ushqime mund të rrisin inflamacionin, ndërsa të tjera mund ta zvogëlojnë atë.
Glukoza
Nivelet e glukozës (sheqerit) në gjak ndryshojnë në varësi të ushqimeve që konsumoni. Ndryshimet e mëdha në nivelet e glukozës mund të ndikojnë në humor. Ushqimet që stabilizojnë nivelin e sheqerit në gjak mund të ndihmojnë në menaxhimin e ndryshimeve të humorit.
Mikrobioma e zorrëve
Mikrobioma e zorrëve përfshin bakteret që ndihmojnë në tretjen e ushqimeve dhe ndikojnë në funksionimin e trurit, përfshirë rregullimin e humorit. Disa studime sugjerojnë se një mikrobiomë e ndryshuar mund të ndihmojë në problemet me humorin dhe shëndetin mendor.
Hulumtimet për këto mekanizma janë ende në zhvillim. Në ndërkohë, Dr. Chan sugjeron disa strategji praktike për të përmirësuar humorin dhe për të ndihmuar në parandalimin e çrregullimeve të humorit:
– Kufizoni konsumimin e ushqimeve ultra të përpunuara.
– Hani më shumë fruta dhe perime.
– Konsumoni kafe dhe çaj, të cilat ndihmojnë në lirimin e dopaminës, një përmirësues natyral i humorit.
– Mbani një ditar ushqimor për të kuptuar më mirë ndikimin e ushqimeve në disponimin tuaj.
Dr. Chan thekson se kafeja dhe çaji, të cilat kanë ose nuk kanë kafeinë, lidhen me përmirësimin e humorit dhe shëndetit mendor. Megjithatë, ai paralajmëron që konsumimi i tepruar i kafeinës dhe aditivëve të sheqerit mund të ketë ndikime negative në ankth dhe gjumë, duke ndikuar kështu edhe në humor.