Ushqimet më të mira që duhet të konsumoni gjatë vjeshtës
Ushqimet më të mira të vjeshtës renditur nga nutricionistët:
Mollët janë fryti i markës tregtare të vjeshtës. Mollët janë të pasura me fibra të tretshme dhe vitaminë C, kështu që janë perfekte edhe për vakte gjatë lëvizjes.
2. Dardha
Ju nuk mund t’i shoqëroni gjithnjë dardhat me vjeshtën. Por pa marrë parasysh llojin, zgjidhni dardhat tuaja ndërsa ato janë akoma të forta, më pas lërini të piqen. “Ata piqen nga lart poshtë, kështu që ju e dini kur ato janë të pjekura pasi pjesa e kërcellit zbutet.
Dardhat janë një ushqim hidrofilik, që do të thotë se përmbajnë shumë ujë dhe ju ngopin shpejt.
3. Rrushi
Rrushi mburret me aromën më të mirë në vjeshtë, kur mund t’i shijoni të freskëta nga hardhia. Në vjeshtë rrushi përfshin varietete që nuk mund t’i merrni në stinë të tjera të vitit. Rrushi është një burim i mirë i vitaminës K, vitaminës C, antioksidantëve dhe resveratrolit, një përbërje anti-inflamatore që ndihmon që lëkura juaj të duket e re.
4. Hurmë
Hurmat janë një frut i verdhë i artë i mbushur me vitamina, minerale dhe antioksidantë. Ato duken të ngjashme me domatet e vogla të verdha-portokalli dhe ato kanë të njëjtat përbërës mbrojtës, të tillë si beta-karoteni dhe likopeni.
5. Zarzavate me gjethe
Vjeshta është në të vërtetë një nga momentet më të mira për të shijuar zarzavate me gjethe, ironike pasi çdo gjethe tjetër po bëhet e verdhë, e kuqe dhe kafe për sa i përket larmisë dhe aromës së saj. Zarzavatet me gjethe jeshile të vjeshtës janë një burim i shkëlqyeshëm i vitaminës K, vitaminës A, vitaminës C, fibrave dhe manganit.
6. Boronica
Boronicat janë në sezon vetëm për një kohë të shkurtër, në të vërtetë nuk do t’i gjeni të freskëta në asnjë kohë tjetër. Produkti kryesor i festave është i pasur me fitonutrientë dhe është një burim i mirë i vitaminës C, fibrave dietike dhe manganit.