7 mite popullore për ushqimet që nuk duhet t’i ndiqni më
Ka pasur shumë mite dhe keqkuptime rreth ushqimit dhe dietës që të gjithë i kemi njohur që kur ishim fëmijë. Megjithatë, me kalimin e viteve, shkenca vazhdon të shkatërrojë gjithnjë e më shumë prej tyre.
Ju duhet ta lani pulën e papërpunuar
Ky është një mit shumë i vjetër që, për fat të keq, shumë njerëz ende e besojnë dhe e praktikojnë edhe sot e kësaj dite. Sidoqoftë, CDC vazhdon t’u kujtojë njerëzve se larja e pulës së papërpunuar do të përhapë më shumë baktere nga pula në ushqime ose vegla të tjera. Vetëm duke e gatuar mirë pulën, të gjitha mikrobet dhe bakteret do të vriten.
Selino djeg kalori
Për një kohë të gjatë, njerëzit kanë besuar se disa ushqime janë kalori negative , që do të thotë se sa më shumë të hani, aq më shumë kalori humbni. Megjithatë, ky koncept në vetvete është një gënjeshtër, që do të thotë se selino nuk djeg kalori. Është me të vërtetë e shëndetshme, pasi përmban shumë vitaminë C, kalium, fibra dhe, natyrisht, ujë.
Ngrënia e çokollatës mund të shkaktojë akne
Le të fillojmë duke thënë se nuk ka absolutisht asnjë provë apo studime se si çokollata shkakton aknet. Natyrisht, nuk janë vetëm kokrrat e kakaos që janë brenda çokollatës, por edhe sheqeri, dhe përsëri, nuk ka asnjë provë konkrete për të vërtetuar se as sheqeri shkakton puçrra fytyre. Edhe nëse një puçërr shfaqet pasi keni ngrënë çokollatë, ndoshta është një rastësi dhe diçka e ka shkaktuar atë.
Vezët kafe janë më të mira se vezët e bardha
Arsyeja që ne kemi vezë me ngjyra të ndryshme është për shkak të racave të ndryshme të pulave që i bëjnë ato. Përveç vezëve të bardha dhe kafe, disa raca pulash, bëjnë vezë blu ose blu-jeshile. Gjithashtu, mjedisi i pulës, dieta dhe niveli i stresit mund të luajnë gjithashtu një rol në ngjyrën e lëvozhgave të vezëve. Pavarësisht nga madhësia dhe ngjyra e vezës, të gjitha ato kanë pothuajse të njëjtin nivel të ushqyerjes.
Peshku dhe karotat do të përmirësojnë shikimin tuaj
Fakti që peshqit mund të përmirësojnë shikimin tuaj është thjesht një mit, por ajo që është e vërtetë është se acidet yndyrore omega-3 në to mund të ndihmojnë në moshat e vjetra. Më konkretisht, një studim tregoi se njerëzit që konsumonin të paktën 2 porcione peshk në javë kishin 39% më pak shanse për t’u diagnostikuar me degjenerim muskulor të lidhur me moshën. Realiteti është se peshku është i dobishëm për ju, por nuk do t’ju përmirësojë në mënyrë magjike shikimin.
Qumështi ndërton kocka më të forta
Pirja e 1 gotë qumësht në ditë mund të jetë e dobishme pasi ju ofron kalciumin që i nevojitet trupit tuaj. Megjithatë, më shumë nuk është më mirë me qumështin, pasi konsumimi i 3-4 gotave në ditë është zbuluar se rrit rrezikun e frakturave të kockave dhe ijeve. Jo vetëm kaq, por i njëjti studim zbuloi se gratë që pinin 3-4 gota në ditë kishin dyfishin e vdekshmërisë sesa gratë që pinin vetëm më pak se 1 gotë në ditë. Një studim shtesë tregoi gjithashtu se konsumimi i qumështit nuk ul domosdoshmërisht rrezikun e osteoporozës.
Të gjitha produktet me pak yndyrë janë të shëndetshme
Vetëm për shkak se diçka tregtohet si me pak yndyrë nuk do të thotë se është më e shëndetshme se homologu i saj me yndyrë të plotë. Për shembull, drithërat e ëmbëlsuar me pak yndyrë përmbajnë tonelata sheqer të shtuar ose fruktozë në mënyrë që të arrijnë të njëjtin nivel shije. Gjithashtu, produkte si kosi me pak yndyrë, salca për sallatë, gjalpi i kikirikut dhe kosi i ngrirë janë gjithashtu të ngarkuara me sheqer. Përfundimi është se shumica e produkteve që kanë pak yndyrë janë shumë më të larta në sheqer të shtuar dhe të gjitha format e tij.
psikologjia